Doğa

Tükenen Nesiller

Merhaba! Bugün size nesli tükenme tehlikesinde olan 4 hayvanın yaşantısından ve nesillerinin neden tükenme tehlikesinde olduğundan bahsedeceğim.

PANDA

Sevimlilikleriyle ve yaşam şekilleriyle ayılara pek benzemeseler de yaklaşık 1,5 metre boyları ve 100-110 kilogram ağırlıkları ile ayıgil familyasındandırlar.

Bambu ile beslendikleri için bambu pandası da denen bu canlılar aslında etçillerdir. Yıllar içinde adaptasyonlar geçirmişler ve bazı tat reseptörleri körelmiştir.

Diğer ayıgillerden farklı bir pençe yapıları vardır. Beş parmak ve bir başparmakları vardır. Bu altıncı parmak aslında kemiğinin bir parçasıdır ama bambu kesmek ve yemek yerken tutmak için kullandıklarından evrimleşmiştir.

Pandaların tembelliklerini bilmeyen yoktur. Tüm gün yemek yer ve dinlenirler. Bunun nedeni tükettikleri bambudur. Bambu; besin değeri olarak düşük, selüloz bakımından zengindir. Bu yüzden pandalar, selülozu sindirmekte zorlanırlar.

Bu sevimli canlılar, habitatlarının bozulması ve endüstriyel nedenlerden bambunun kullanımının artmasıyla nesillerinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadırlar☹

gg-tükenen nesiller_resim1
PANDA

KUTUP AYILARI

Ayıgiller familyasından olan kutup ayıları, yırtıcıdırlar ve etçil beslenirler. Boyları 2,5 metre uzunluğundadır; ağırlıkları 900 kilograma kadar ulaşmaktadır.

Çok iyi yüzücüdürler. Bunun sırrı, özel kürk yapılarıdır. Suda uzun süre kalmalarını sağlar. Yüzücülüklerini avlanmak için kullanırlar. Fok ve balıkları avlanarak beslenirler.

Bu kendi halinde yaşamını sürdüren sevimli ve koca canlıların nesilleri, küresel ısınmadan dolayı eriyen buzullar; kirlenen denizler, yasal olmayan avlanmalar sebebiyle tehlike altındadır☹

gg-tükenen nesiller_resim2
KUTUP AYISI

CARETTA CARETTA

Deniz kaplumbağaları yaygın adları ile caretta carettalar, denizde yaşayan bir kaplumbağa türüdür. Hayatlarının hepsini denizde geçirirler. Sadece dişiler, karaya -kendilerinin de yumurtadan çıktıkları kumsala- yumurtlamak için çıkarlar. Her yumurtlamada 100 adet yumurta bırakırlar.

Ülkemizde caretta carettalar, Adana’nın birçok sahilinde yumurta bırakmaktadır. Bu sahiller, özenle bakılıyor ve yumurtadan çıkış zamanlarında düzenli olarak temizleniyor😊

Kızıl-kahve karışımı bir kabukları vardır ve ağırlıkları 100-150 kilogram arasındadır.

Dünyada çok uzun zamandır varlıklarını sürdürmektedirler( yaklaşık 100 milyon yıl) ama şu an nesilleri tehlike altında. Işık kirliliği, denizlere atılan çöpler, kumsalların kirlilikleri sebebiyle her 1000 caretta carettadan sadece 1 tanesi yetişkinlik evresine ulaşabilmektedir☹

gg-tükenen nesiller_resim3
CARETTA CARETTA

KAPLAN

Kedigiller familyasından olan yırtıcı memeliler, 3 metre uzunluğundadır ve 200-300 kilogram arası ağırlıkları vardır.

Bilinenin aksine tek habitatları Afrika değildir. Asya kıtasında; Hindistan, Çin, Sibirya başta olmak üzere yayılmışlardır. Rusyada ve Türkiyede de görülen iri kediler maalesef ki 1970 yılından beri ülkemizde görülmemiştir.

Etçil beslenirler. Daha çok iribaş memelilerle beslenseler de iyi bir yüzücü olmanın avantajını da kullanırlar.

Kaçak avlanmalar, kürkleri ve tıp alanındaki çalışmalar için kullanılmaları, yaşam alanlarına verilen çevresel zararlar gibi sebeplerden nesilleri tükenme tehlikesi altında 🙁

gg-tükenen nesiller_resim4
KAPLAN

DAHA FAZLA İÇERİK

“Tükenen Nesiller” tarzında

Daha fazla “DOĞA” içeriğine bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsin!

GETURGEN Dünyasını YouTube’da keşfetmek ister misin? O halde bu bağlantıya tıkla!


Metin Editörü: Hatice KIRAÇ

Bir Yorum

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu